ЗА СЕЛО ЛЕВОЧЕВО

 

Левочево е едно от най – старите села в областта и има богата история.

29 къщи от селото са обявени за архитектурни паметници от местно значение.

Църква ”Св. Св. Петър и Павел” е един от архитектурните паметници в селото и една от най – старите църкви в Родопите.

Разходка около селото ще ви пренесе в един горски свят, изпълнен с разнообразна растителност и ще ви разкрие прекрасни панорамни гледки.

Всяка година около 20-ти юли, през най-близките до тази дата събота и неделя, в селото се провежда събора „Илинден“.  Традиция, която събира стотици хора. Празника продължава три дни и е съпроводен от много родопски песни, хора и веселие.

 

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В близост до селото се намират различни природни забележителности, които може да посетите.За всички планинари и хора, които искат да се любуват на красивите планини и да усетят полъха на балкана, ви предлагаме да посетите:

Екопътека Невястата – Пътеката е много приятна, лесна, подсигурена с дървени парапети. На много места има изградени кътчета за почивки. Екопътеката разкрива панорамни гледки, които трудно се описват с думи.

Екопътека Каньона на водопадите – Екопътеката е дълга 5-6 км. и  обхваща 46 водопада. Най-красиво е през пролетта, когато водопадите са най- пълноводни. По цялата пътека има изградени дървени мостове, места за отдих, където можете да похапнете.

Смолянски езера – Езерата са разположени между Орфеевите скали и град Смолян. Има екопътека, която ги обикаля и позволява да се видят отблизо. Смолянските езера е подходящо място за пикник сред природата.

Пещерата Ухловица – Пещерата е една от най-старите пещери в региона. В нея има образования, наподобяващи морски корали. За да достигнете до пещерата ще преминете през предизвикателен и красив път.

Ягодинска пещера – пещерата е една от най-младите и най-красиви пещери в България.

Пещера Дяволското гърло – пропастна пещера, която се е формирала вследствие на пропадане на земните пластове.

 

ЗИМНИ СПОРТОВЕ

За любителите на зимните спортове – ски пистите на зимния курорт Пампорово се намират на 7 км от селото.

 

КОННА ЕЗДА

В селото има конна база, която разполага с десетки коне. Имате възможност да преживеете едно прекрасно приключение, като пояздите свободно из планините и се слеете с природната атмосфера на Родопите.

В конната база има и инструктори, които са на ваше разположение, за да ви обучат.