fbpx
  • Home
  • /
  • РАЗВЛЕЧЕНИЯ

РАЗВЛЕЧЕНИЯ


ЗА СЕЛОТО

Невероятно местоположение – в сърцето на Родопите, заобиколено от вековни годи, същевременно на 7 км. от к.к. Пампорово и 6 км. от гр. Смолян. Село Левочево е едно от най – старите села в областта и има богата история. 29 къщи от селото са обявени за архитектурни паметници от местно значение. Църква ”Св. Св. Петър и Павел” е един от архитектурните паметници в селото и една от най – старите църкви в Родопите. Наскоро реновирана и с изцяло нов купол. Построена е през 1836 г. за по-малко от 40 дни. Според местните жители камбаните, които са с тегло 200 и 500 кг., бият най-мелодично от всички в околността.

Разходка около селото ще ви пренесе в един горски свят, изпълнен с разнообразна растителност и ще ви разкрие прекрасни панорамни гледки.

Всяка година около 20-ти юли, през най-близките до тази дата събота и неделя, в селото се провежда събора „Илинден“.  Традиция, която събира стотици хора. Празника продължава три дни и е съпроводен от много родопски песни, хора и веселие.


ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В близост до селото се намират различни природни забележителности, които може да посетите.За всички планинари и хора, които искат да се любуват на красивите планини и да усетят полъха на балкана, ви предлагаме да посетите:

* Екопътека „Невястата“ – на 11 км.  Пътеката е много приятна, лесна – подходяща за малки деца,  подсигурена с дървени парапети. На много места има изградени кътчета за почивки. Екопътеката разкрива панорамни гледки, които трудно се описват с думи.

* Екопътека „Каньонът на водопадите“ – на 19 км. Екопътеката е дълга 5-6 км. и  обхваща 46 водопада. Най-красиво е през пролетта, когато водопадите са най- пълноводни. По цялата пътека има изградени дървени мостове, места за отдих, където можете да похапнете.

* Смолянски езера – на 20 км. Езерата са разположени между Орфеевите скали и град Смолян. Има екопътека, която ги обикаля и позволява да се видят отблизо. Смолянските езера е подходящо място за пикник сред природата.

* Пещера „Ухловица“ – на 30 км. Пещерата е една от най-старите пещери в региона. В нея има образования, наподобяващи морски корали. За да достигнете до пещерата ще преминете през предизвикателен и красив път.

* Пещера „Ягодинска пещера“ – на 59 км. Пещерата е една от най-младите и най-красиви пещери в България.

* Пещера „Дяволското гърло“ – на 60 км. Пропастна пещера, която се е формирала вследствие на пропадане на земните пластове.

* Екопътека „Дяволската пътека“ – на 60 км. Местността представя уникално единство от силно атрактивна природна композиция, съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли, скални венци и др.

* Площадка за наблюдение „Орлово око“ – 61 км. За любителите на екстремни преживявания ви препоръчваме офроуд изкачване до „Орлово око“. От тази дестинация се разкрива невероятна гледка към цялата планина.


ЗИМНИ СПОРТОВЕ

КОННА ЕЗДА

За любителите на зимните спортове – ски пистите на зимния курорт Пампорово се намират на 7 км от селото. 

Времето от къща за гости „Вълканови“ до паркинга на лифта на кк. Пампорово е 20 мин., като движението се осъществява по новоизграден пряк асфалтов път директно през гората.

Уникално преживяване за малки и големи, което се провежда в една от най-живописните природни области.

Конна езда „Ризов“ предлага едно от най-страхотните изживявания, които човек може да има – яздене на кон в планината. Ризов предлага дълги разходки, професионално усъвършенстване и забавления по време на конната езда.

Back to Top